• Optimale akoestiek in polyvalente leercentrum Universiteit Antwerpen

sounds like silence

Akoestiek optimaal verbeterd in nieuw polyvalent leercentrum Universiteit Antwerpen

Bij het grootschalig project van de Universiteit van Antwerpen, namelijk het ombouwen van een grote bibliotheekruimte in een polyvalent leercentrum voor 200-tal studenten, werd DOX acoustics er aangesproken om oplossingen aan te reiken voor het optimaliseren van de akoestiek in deze ruimte. 

Akoestiek optimaal verbeterd in nieuw polyvalent leercentrum Universiteit Antwerpen

Basisparameters

Er werd door de klant gevraagd om een aantal basisparameters te integreren in het bouwplan. Na meerdere besprekingen met de klant werd een planmatige aanpak voorgesteld:

  1. Akoestiek optimaliseren voor het gebruik als leercentrum: ondanks de hoge glazen wand moest er een nagalmtijd nagestreefd worden van max. 0.7 seconden.
  2. De bochtvorm van het gebouw en de naakte betonstructuur moest onderstreept worden, ook bij het plaatsen van de akoestische materialen. Dit verklaart de eerder "straalgerichte" vormgeving in de vide. 
  3. De bestaande elektronica en verlichting moest behouden worden & breekwerk moest vermeden worden waardoor het budget voor de renovatie voldoende laag kon gehouden worden.
  4. Keuze van een gefaseerde uitvoering met telkens een grondige evaluatie en resultaatgebonden uitvoering: aanpak van het gelijkvloers en vide in fase 1. Indien onvoldoende, het plafond op de eerste verdieping ook akoestisch aanpakken in een tweede fase.
Akoestiek optimaal verbeterd in nieuw polyvalent leercentrum Universiteit Antwerpen

Resultaat

De keuze van akoestische oplossing viel al snel op onze D-Sound panelen wegens hun akoestische performantie, hun flexibele vormgevingsmogelijkheden (buitenstandaardmaten), hun lichte gewicht (geschikt voor gyproc-plafond) en omdat deze panelen bekleed met textiel perfect voldeden aan de budgettaire eisen van de klant. 

Het resultaat van fase 1 was voor de klant erg overtuigend en goed. De doelstelling was perfect gehaald waardoor de tweede fase niet meer nodig bleek. Het gevolg hiervan is dat er nu budget vrijkomt voor het gebruik van het gebouw en de verdere afwerking en inrichting ervan. 

  • Akoestiek optimaal verbeterd in nieuw polyvalent leercentrum Universiteit Antwerpen
  • Akoestiek optimaal verbeterd in nieuw polyvalent leercentrum Universiteit Antwerpen
  • Akoestiek optimaal verbeterd in nieuw polyvalent leercentrum Universiteit Antwerpen
Nieuws

Resultaten Acusticare

Het tweejarig onderzoeksproject ‘AcustiCare’ heeft op 27 september in Het Pand, Gent, zijn eindresultaten voorgesteld.

Lees verder
Meer productnieuws
Nieuws

Melamine of Polyestervezel?

Veel van onze melamine-producten zijn OOK VERKRIJGBAAR in een polyestervezel-uitvoering. Vraag uw staal vandaag op!

Lees verder
Meer productnieuws